Ο Αθλητικός μας Σύλλογος

 Το πλάνο μας

Ο σύλλογος μας


Ο Α.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ «Ο ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ» 2019, είναι μία ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας. Ο σύλλογος ιδρύθηκε από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της περιοχής εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, το 1948. Πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο της όμορφης Θεσπρωτίας. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του, ο σύλλογος πανηγύρισε σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις.


Κατέκτησε εφτά (7) φορές το Πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας, ενώ δεκαπέντε (15) φορές στέφθηκε κυπελλούχος Ε.Π.Σ. Θεσπρωτίας. Ακόμη κατέκτησε δύο (2) φορές (1978-79, 1981-82) το ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κέρκυρας, στο οποίο συμμετείχαν οι ερασιτεχνικές ομάδες της Θεσπρωτίας και του νησιού των Φαιάκων μέχρι το 1984, οπότε ιδρύθηκε η Ε.Π.Σ. Θεσπρωτίας.

Η πρώτη εθνική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1999, όταν ο σύλλογος κέρδισε το πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής, το πέμπτο επίπεδο της Ελλάδας. Με αυτό το αποτέλεσμα, η προώθηση επιτεύχθηκε στην Γ' Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών, το τέταρτο εθνικό επίπεδο με ακόμα κυρίως ερασιτεχνικά σωματεία. Εξαιτίας αυτού του επιτεύγματος ο Θεσπρωτός έγινε η πιο δημοφιλής ομάδα της περιοχής. Αλλά ήταν την σεζόν, 2018 - 2019, όταν ο σύλλογος έγραψε πραγματικά ιστορία.Η ομάδα τερμάτισε δεύτερη στην Γ' Εθνική στο group 3 και με αυτό το αποτέλεσμα προκρίθηκε στα play-offs, όπου συναντήθηκε με την Νίκη Βόλου.Ο Θεσπρωτός εξέπληξε τους πάντες και μετά από την ήττα της Νίκης Βόλου με 1-0 στα εκτός, ο σύλλογος προωθήθηκε στις 12 Μαΐου, μετά από 2-0 εντός έδρας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα έφτασε στο επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και πέτυχε την προώθηση στο 3ο επίπεδο, που ονομάζει Football League.

Η πόλη μας (Ηγουμενίτσα) είναι η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας στην βορειοδυτική περιοχή της Ηπείρου. Είναι μια πόλη με (περίπου) τριάντα χιλιάδες κατοίκους, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας. Από την εμβάθυνση του λιμανιού, η πόλη (που καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β`  Παγκοσίου Πολέμου) έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια που συνδέονται με τη Δυτική Ευρώπη.  

Υπάρχουν πολλά δρομολόγια πλοίων που φθάνουν από την Ιταλία, αλλά υπάρχουν και συχνές ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Πάτρα, την Κέρκυρα (μια όμορφη τοποθεσία, απέναντι από την Ηγουμενίτσα σε μόλις 18 ναυτικά μίλια) και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. 
Η Ηγουμενίτσα βρίσκεται στον όρμο με το ίδιο όνομα και περιβάλλεται από καταπράσινα βουνά. Είναι μια σύγχρονη πόλη με πολλά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια.


Δεν είναι μια τουριστική πόλη, παρ'όλο που υπάρχουν όμορφες παραλίες σε κοντινή απόσταση με τα πόδια. Το πλησιέστερο τουριστικό θέρετρο είναι τα Σύβοτα, που είναι 24  χιλιόμετρα από την πόλη. Σήμερα η Ηγουμενίτσα διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό ρόλο στον τομέα των μεταφορών και του εμπορίου στην Ελλάδα. Η Εγνατία Οδός ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα και είναι η κύρια αρτηρία της βόρειας Ελλάδας. Τα πλησιέστερα αεροδρόμια είναι αυτά της Πρέβεζας (αεροδρόμιο του Ακτίου) και των Ιωαννίνων, (Λεωφόρος Γράμμου), και απέχουν περίπου 80 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα.


Όμως, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να πετούν απευθείας από την  Κέρκυρα, διότι το αεροδρόμιο είναι κοντά στο λιμάνι και από εκεί υπάρχει συχνότητα δρομολογίων με ταχύπλοα πλοία που αναχωρούν για την Ηγουμενίτσα. Με πλοίο από την Κέρκυρα φθάνουν στην Ηγουμενίτσα.

To Σχέδιο

Λόγω της προώθησης στην Football League και τους νέους κανόνες που έχει επιλέξει η ένωση γι 'αυτό το διαγωνισμό, η έδρα Του Δημοτικού Σταδίου της Ηγουμενίτσα έπρεπε να ανακαινιστεί. Η Περιφέρεια έχει φροντίσει γι 'αυτό με μεγάλη αφοσίωση και έχει μετατρέψει το γήπεδο σε ένα ολοκαίνουργιο αγωνιστικό χώρο. Ο Δήμαρχος Γιάννης Λώλος, που αγαπά το ποδόσφαιρο και στο παρελθόν ήταν διαιτητής στη Θεσσαλονίκη, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την ομάδα. Ο Θεσπρωτός είναι πολύ ευγνώμων για αυτό. Στις 27 Οκτωβρίου 2019, το νέο γήπεδο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον αγώνα του με την ΠΑΕ Π.Ο. Τρίγλια. Όλα τα νέα καθίσματα, χρώματος μαύρου και κίτρινου, κατελήφθησαν κατά τον πανηγυρισμό της πρώτης νίκης της σεζόν.


Για την έναρξη της σεζόν ο Γεώργιος και ο Νίκος είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές γραφειοκρατικές διατυπώσεις και πρακτικά θέματα. Κατ'αρχάς, ένα προσωρινό κατάλυμα για τις προπονήσεις έπρεπε να βρεθεί και επιπλέον, φυσικά, ήταν απαραίτητο να βρούν παίκτες για να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πρώτο προφίλ της ομάδας. Για να καθοδηγήσουν αυτό το προφίλ, με πολλούς νέους παίκτες, φάνηκε να είναι η καλύτερη ιδέα να έχουμε έναν έμπειρο διαχειριστή. Η ομάδα πέτυχε απόλυτα σε αυτό το σχέδιο βρίσκοντας στο Χουάν Ραμόν Ρότσα τον κατάλληλο άνθρωπο για αυτή τη δουλειά. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, υπήρξε στενός φίλος του Γεωργίου Αραμπατζάκη για χρόνια και ζει στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Εργάστηκε στην κορυφή του Ελληνικού και διεθνούς ποδοσφαίρου, ως παίκτης και ως προπονητής.

Ο Γεώργιος Αραμπατζάκης και ο Νίκος Τσιάπος κατάφεραν να βρουν μια καλή τοποθεσία προπόνησης με το αθλητικό Κέντρο Κεστρίνης, 7 χλμ από την Ηγουμενίτσα, που βρίσκεται κοντά στα βουνά και κοντά στο χωριό Σαγιάδα. Ο αθλητικός χώρος στην Κεστριίνη παραχωρήθηκε από την Δήμαρχο Φιλιατών κ. Σπύρο Παππά. Αυτό το όμορφο μέρος δεν είχε χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια.


Τώρα θα είναι σύντομα δυνατόν να έχουμε προπονήσεις για τους επαγγελματίες όσο και για τις κατηγορίες της νεολαίας. Τα πάντα μπορούν να συμβούν στον ίδιο χώρο. Με τη βοήθεια του περιφερειακού κυβερνήτη κ. Θωμά Πιτούλη και την αρωγή των βουλευτών Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα και κ. Μάριου Κάτση, ο Θεσπρωτός εγγυάται την συνέχεια της καλής του παρουσίας στην SL2.


Ο Θωμάς Πιτούλης είναι επίσης ένα πολύ αθλητικό πνεύμα και θα βοηθήσει την ομάδα να αναπτυχθεί όσο μπορεί. Όπως είναι ένας τόπος με μεγάλες δυνατότητες, υπάρχουν ήδη σχέδια για να κατασκευαστεί ένα κατάλυμα πολλαπλών προπονήσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων ώστε να λαμβάνει στο μέλλον συλλόγους από άλλες χώρες.

Περισσότερα σχέδια...

Η ομάδα είχε ήδη ξεκινήσει σχολή εκπαίδευσης με 200 παίκτες, που γεννήθηκαν στην περιοχή. Μερικοί από αυτούς θα χρησιμοποιηθούν στην Κ-17 που θα αποτελεί το πρωτάθλημα της νεολαίας αυτής της σεζόν. Είναι ένας σημαντικός στόχος για την ανάπτυξη των παικτών που αποτελούν την ακαδημία νέων. Εκτός από την Κ17, ο Θεσπρωτός συνεργάζεται επίσης με τις κατηγορίες νεων, Κ9, Κ11, Κ13 και Κ15. Στην περιοχή γύρω από την Ηγουμενίτσα είναι 20 εγγεγραμμένες ποδοσφαιρικές ομάδες με περίπου 500 παίκτες.

Η βασική φιλοσοφία της ομάδας θα είναι να μεγαλώσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο με την ομάδα των ταλέντων της περιοχής, που θα συμπληρώνεται με παίκτες από τη χώρα και κάποιων νέων ξένων ταλέντων. Ένας σκοπός είναι να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα Κ21, την επόμενη σεζόν, όπου νεαρά ταλέντα θα αναπτύξουν τον εαυτό τους για να κάνουν το βήμα για την πρώτη ομάδα. Ο Θεσπρωτός θα αρχίσει τώρα να ψάχνει χορηγούς, τους επενδυτές και τους εταίρους για την επίτευξη των στόχων του.